2013. április 6., szombat

Mennyire pontosak a címkéken a kalóriák? Videó!

Egy nagyon érdekes videó a címkéken lévő kalóriákról. Nem meglepő... de azért szomorú dolog ez. Látjátok, ezért KELL minél többet főzni magunkra, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszert enni.

Nézzétek meg!
http://www.break.com/index/the-truth-behind-calories-2430067

4 megjegyzés:

  1. Megnéztem. Kicsit ledöbbentem. Mert oké, hogy pár % eltérés még lehet, mert hibaszázalék benne van, de hogy a felét lehazudják??? :O
    Az tuti, hogy 2x meggondolom mit veszek meg.

    Örülök, hogy kiposztoltad. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, durva. Én abban reménykedek, hogy mondjuk egy doboz joghurtban ugyanannyi ml van, mint egy másikban, tehát nem lehet olyan nagy az eltérés. Viszont igen, az ilyen péksütik meg készételek kapcsán érthető, hogy miért van ekkora eltérés. Kétszer annyi szószt raknak mondjuk a szendicsre, és tessék, máris más a kalóriaérték.

    Az meg, hogy a felét lehazudták, elég nagy pofátlanság, de megtehetik, mivel senki sem ellenőrzi őket...

    Mondjuk a videóban ott volt a muffin, nem értem, hogy ott miért nem 100 g-ra adták meg az értékeket? Nyilván két muffin nem lehet ugyannyi gramm.

    Sajnos nem lehet tudni, hogy mit veszel :( de több terméken láttam már odacsillagozva, hogy ''az értékek változhatnak'', mivel ugye két tehén mondjuk nem ad ugyanolyan cukortartalmú tejet, stb. Végülis ezek kis eltérések, tudni kell róluk... de nem tudunk mit tenni.

    Ugyanez a gyümölcsökkel, zöldségekkel, mindennel...

    VálaszTörlés
  3. Mint kísérlet tényleg nagyon érdekes és bár eleve felháborító, hogy pont az "egészséges" szendvics kapcsán volt a legnagyobb simlisség én még mindig azt mondom, hogy, aki ilyen ételekre alapozva akar kalóriaszámolással diétát vagy akár súlyt tartani az nagyon el van tévedve. Muffin és barátai... ezeknél a termékeknél inkább csak olyan lelki megnyugtatásnak tartom azt a kalóriaértéket, amit odabiggyesztettek. Ha már valaki úgy dönt, hogy figyelni akar egy kicsit arra mit eszik, akkor az összetevőknél és ne a kalóriáknál kezdje. Már ha ezek után el lehet hinni, hogy az van benne, amit ráírnak... Éppen ezért hogy Bella is mondta, minél feldolgozatlanabb élelmiszert szerezünk be annál kisebb a lehetőség, hogy átverjenek vele. Amit te főzöl, abban biztos lehetsz, te méred ki, rakod össze és tízből kilencszer fényévekre jobb íze is lesz, mint a csomagolt egyenkajáknak. Több fáradtság, de nyugodtabb lelkiismeret. Az pedig megéri. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek! :) Nekem szerencsém van, mert a főzés egyben a hobbim is. És tényleg sokkal finomabbakat lehet enni otthon, mint bárhol máshol. És pontosan tudom, hogy mi van benne :D

      Törlés