2012. július 11., szerda

Vizsgaidőszak: vége!

Múlt hét csütörtökkel lezárult a vizsgaidőszakom. Az utolsó vizsgám borzalmas volt, többek között azért, mert a délután 1 órára kiírt vizsgára 4:45 perckor jelent meg a vizsgáztató. Addig senki egy szót sem szólt, hogy később kezdődik majd a vizsga, vagy valami; ott ültünk étlen-szomjan, cirka 35 fok melegben. (Én persze minden vizsgára fekete szoknyában, blúzban, harisnyában megyek - képzelhetitek, milyen kényelmesen ültem ott :D)

De megvan! És ez a lényeg!

Ez a vizsgaidőszak minden szempontból jobb volt, mint az előző. És eddig sem titkoltam, hogy ennek a fő oka a mozgás (legfőképpen a futás):

1) Azzal, hogy rendszeresen mozogtam, jobban tudtam aludni (max. éjfélig voltam fent, ami előrelépés az előző vizsgaidőszaki hajnali 2-3-4 órákhoz képest!)
2) Mivel jobban tudtam aludni, időben fel tudtam kelni - 8-9 körül.
3) Mivel időben felkeltem, frissebb is voltam, és több időm voltam tanulni (igaz, hogy az előző vizsgaidőszakban még akár 2-kor is tanultam, de valljuk be, az már nem az igazi...)
4) A tudat, hogy este futni fogok menni / tornázni fogok / szobabicajozni fogok segítette a tanulásomat, mert tudtam, hogy addig csak tanulnom szabad, mivel a mozgással elmegy majd 1-2 óra. És csak akkor mehetek el futni, ha addig szorgalmasan tanultam!
4) A mozgás felfrissített, erőt adott, és így miután hazaértem, még tudtam tanulni pár órát lefekvésig.
5) Az, hogy mozogtam, segített leküzdeni a hisztiket, rossz kedvet
6) Egy jó futás után minden rendben volt!


És talán az egyik legfontosabb:

7) A futás kitartóvá tett!

Amikor 104 tétel van előtted, nem 1-2 napba telik, hogy lásd a fejlődést. Sokszor hetekig csak tanulsz, és úgy érzed, mintha nem haladtál volna semmit, tekintve, hogy olyan óriási az anyag. Úgy érzed, csak egy helyben toporogsz...

Ezzel szemben a futásban rövid idő alatt kilométereket hagysz magad mögött, és percről percre közelebb jutsz a célodhoz. Nekem EZ segített abban, hogy tudatosítsam magamban azt, hogy igenis haladok a tanulással. Ez is egyfajta futás, csak nagyobb lélegzetvételű :)

Konklúzió: a futás és a mozgás csak jobbá tette az életemet. Tudom, én most csak egy vizsgaidőszakról írok, de számomra ez volt most a próbatétel. És állítom, hogy ez más élethelyzetekben is működik: mert jobban érzed közben magad, jobban érzed utána is magad, közben át tudod gondolni a dolgaidat - és úgy érzed, hogy véghez vittél valamit. Ami igenis segít! 

Én csak ajánlani tudom mindenkinek! :)


2 megjegyzés:

  1. A futással mindig hadilábon fogok állni, szerintem nem mindenki "tud" futni, amellett a visszeres lábaimat is kímélem,viszont a MOZGÁS jó és kell csak én más formáját választom! :)) Jah és gratula a sikeres vizsgákhoz! :))

    VálaszTörlés
  2. Igazad van! Egy ''kicsit'' a futásra hegyeztem ki ezt a bejegyzést, de bocsássatok meg nekem: ez a kedvenc sportom, a szívem csücske :)

    Bizony nem mindenkinek való, és nem is mindenki élvezi úgy, mint én. De szerintem amiket leírtam, az igaz mindenféle mozgásra :))

    Óh és köszönöm :) :)

    VálaszTörlés