2011. június 26., vasárnap

Kilófaló finomságok - Ajánló, kritika

Nem tagadom, hogy a kilófaló lisztkeverék összetétele miatt vettem meg ezt a könyvet. Tulajdonképpen a sütis könyv szimpatikusabb volt, de abban nem volt benne a lisztkeverék, úgyhogy automatikusan ez jött velem haza :) Elöljáróban annyit mondanék, hogy mindez csak az én véleményem, senkit nem szeretnék ezzel befolyásolni, vagy megbántani :)



Kezdjük a pozitívumokkal!

Nagyon tetszik, hogy hagyományos ételek, sütemények átiratai vannak a könyvben, olyanok, amelyeknek megnövelték a rosttartalmát és csökkentették a szénhidrát- és kalóriatartalmát. Egyértelmű, hogy aki megveszi a könyvet, pontosan ezt is kereste, szóval a feladatát teljesíti. 

Tudjátok már szerintem rólam, hogy én a ''mindent, de mértékkel'' jelszó lelkes követője vagyok, a múltamból adódóan. Szóval néha (ritkán!), simán megeszek mondjuk egy Twixet, és nem mondhatnám, hogy különösebben mély nyomokat hagyna bennem az eset. Belefér az 1200 kalóriába? Igen? Tényleg jó lenne az most nekem, és nem csak unalomból / stresszből  enném meg? Ha igen, akkor jöhet!

Szóval tudni kell rólam, hogy nem vagyok híve a lemondásnak. Ne mondja nekem senki, hogy tényleg 1 szelet csokitól fogsz meghízni, ami mondjuk 180 kcal cakk-pakk. Persze megint más a helyzet, ha gyakran és nagy mennyiségben eszed azt a bizonyos 1 szelet csokit.

Mindezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy számomra nagyon szimpatikusak a könyvben a receptek, és biztos, hogy nem egyet, és nem kettőt fogok megsütni belőlük, de én, személy szerint semmiről sem mondanék le teljesen. A szerző a könyvében abszolút a fehér liszt és a cukor ellene van. Természetesen a legjobb, ha mindig igyekszünk mindig a legegészségesebb alternatívát választani, de:

Őszintén szólva az édesítőszer vs. cukor harcban továbbra sem tudtak még dűlőre jutni. Legyen ez majd egy későbbi poszt témája, de addigis annyit mondanék, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a mesterséges édesítőszerek lennének a helyes út minden szempontból. Az egy dolog, hogy nem hízlal (rövid távon!) De ismétlem, ebbe most ne menjünk bele.

Ami nagyon tetszik, hogy ez egy receptes könyv, és nem is akar több lenni ennél. A szerző nem is próbál meg saját módszert felállítani; leírja a saját tapasztalatait, de többször is hangsúlyozza, hogy mindenki saját maga kell megtalálja az útját, és azt, hogy neki mi a jó.

Igazából írt pár dolgot a bevezetőben, amit tényleg nem tekintenék követendő példának, még ha neki be is jött esetleg. (Pl. vannak olyan napok, amikor 4 banánt is megeszik, de mellé max. egész nap egy salátát; vagy napi kétszer eszik, de akkor olyan dolgokat, amik épp jól esnek neki). Természetesen a szerző nem ezzel fogyott le, és nem csinálja ezt állandóan, plusz nem állítja, hogy ez lenne a helyes út. Ő is írja, hogy mindenki csinálja úgy, ahogy neki a legjobb.

A szerző egyébként 25 kilót fogyott, és anno ő is a Norbi Update módszerrel kezdte, szóval szerintem sokan tudunk vele azonosulni :)

Mindenesetre a receptek nagyon jók, szerintem sokféle étrendbe beilleszthetők. Amit részemről mondhatok, hogy én az MFP segítségével fogyok, és 1200 kalóriát próbálok bevinni minden nap, illetve valamivel többet, attól függően, hogy hány kalóriát égetek el aznap. Aztán mikor hogy sikerül :)

Összességében ez egy jó kis könyv, mindenkinek nagyon ajánlom! :) Csak azt ne tévesszük el szem elől, hogy a könyv nem mutat számunkra utat, ''csak'' recepteket, amiket használhatunk saját utunk során.

4 megjegyzés:

  1. Nekem is megvan a könyv, a lisztkeveréket is rendszeresen használom! De tökéletesen egyetértek minden szavaddal! :) Azt gondol a MÉRTÉKTARTÁS a legfontosabb!!!! Ha ebből a lisztből készült sütit zabálnám éjjel nappal, kétlem, hogy felfalná a kilóimat, sőt. :) Szóval csodák nincsenek, csak az akaraterő számít! :)

    ui.: próbáltam regisztrálni az MFP oldalon, de egy felhasználónevet se engedett, szted miért?? :/

    VálaszTörlés
  2. Jaj, örülök, hogy nem írtam össze túl sok hülyeséget :) Féltem, hogy esetleg negatív kritikaként olvassátok majd a bejegyzést :)

    Egyébként húúú MFP... Esetleg nem volt a felhasználónév legalább 4 karakter hosszú? Vagy már mind foglalt volt, amikkel próbálkoztál? Más sajnos most nem jut az eszembe :/

    VálaszTörlés
  3. Nekem is meg van az összes könyve, az újat is meg szeretném venni és tényleg vannak benne jó receptek, csak nekem némelyik elég pepecselős, és én utálok sokáig a konyhában időzni. :) De a lisztkeverék jó, én szeretem, már több hónapja rákattantunk és már a szüleim is kilófalóznak. :)

    VálaszTörlés